Blog - Bucureștiul meu
Ritmul de creştere a preţului apartamentelor vechi cu 3 camere a urcat la 4,5% în noiembrie faţă de noiembrie 2020 pe măsură ce preţurile locuinţelor noi urcă de trei ori mai repede.
Scumpirea materialelor de construcţii şi creşterile preţurilor în cazul locuinţelor noi au pus presiune şi pe piaţa apartamentelor vechi din Capitală, astfel încât preţurile acestora au început să accelereze pe final de an.
„Creşterea preţurilor pe segmentul rezidenţial vechi este în linie cu estimările efectuate la începutul anului. Cele două segmente ale pieţei au avut evoluţii diferite în acest an, majorările de preţuri înregistrate pe segmentul nou fiind mult mai pronunţate, ţinând cont de creşterile preţurilor materialelor de construcţii. Estimăm că cele două segmente vor avea o evoluţie decuplată şi în 2022, cu premise pentru o majorare medie de 15% pe segmentul nou şi una de aproximativ 5% – 7% pe segmentul vechi“, Andrei Sârbu, CEO al SVN România.
Mai mult, din 2022 şi 2023 consultanţii din piaţă se aşteaptă ca piaţa să fie lovită de suspendarea PUZ-urilor de sector şi lipsa noilor autorizaţii de construire.
Preţul mediu al apartamentelor vechi cu trei camere a urcat în noiembrie cu 300 de euro sau 0,3% faţă de luna anterioară şi cu 4.400 de euro sau 4,5% faţă de noiembrie 2020, acesta fiind şi cel mai ridicat ritm din ultimul an, potrivit calculelor SVN Romania.
În raport cu luna anterioară dintre cele 20 de cartiere luate în calcul, trei au înregistrat scăderi cuprinse între 3% în zona Moşilor şi până la aproape 9% în 13 Septembrie. Creşteri s-au înregistrat în patru zone – cea mai mică de 2,6% în Drumul Taberei şi cea mai mare de 10% în zona Mall Vitan.
Luna noiembrie a readus o accelerare a creşterii medii a preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală la peste 102.800 de euro, maximul ultimului deceniu şi valoare care nu a mai fost atinsă din prima jumătate a anului 2009, potrivit calculelor SVN Romania.
Pe de altă parte dacă în octombrie erau nouă zone cu preţuri medii de peste 100.000 de euro, în noiembrie în 13 Septembrie media a revenit sub acest prag şi a scăzut cu aproape 9% de la 104.000 la 95.000 de euro.
Numărul unităţilor rezidenţiale noi vândute în România în primele 10 luni ale anului a fost cu 65% mai mare comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada similară din 2020, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
În Bucureşti sunt estimate a fi livrate „în cel mai rău caz“ 18.000 de locuinţe, în timp ce într-un scenariu normal sunt aşteptate circa 20.000- 21.000 de locuinţe noi.
Acest rezultat a fost posibil nu doar ca urmare a raportării la primele două trimestre din 2020, când numărul tranzacţiilor imobiliare a fost puternic afectat de restricţiile de circulaţie, cât şi datorită faptului că fiecare din primele nouă luni ale anului 2021 a stabilit un record lunar de unităţi imobiliare vândute în respectiva lună, atât la nivel naţional, cât şi în cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară.
În acelaşi timp, livrările de locuinţe din primele şase luni din 2021 au crescut cu 5,3% faţă de perioada similară din 2020, stabilindu-se astfel un nou record pentru semestrul întâi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Peste 25.000 de apartamente şi case au fost în 2021 în diferite etape de construcţie doar în Bucureşti şi împrejurimi, cuantificând investiţii de peste 750 de milioane de euro, investiţiile anuale derulate anual în piaţa rezidenţială din România depăşind 1,5 miliarde de euro, relevă raportul „Romania Residential 2021 Market Drive“ întocmit de compania de consultanţă imobiliară SVN România.